Bucuresti

Romania

09:00 - 18:00

Monday to Friday

+40742140810

office@tfaconsultanta.ro

Modificari fiscale 2024 beneficii salariale

30 Jan    CAS, CASS, Contributii, Impozit

Se elimina din categoria veniturilor neimpozabile pentru care se aplica plafonul global de 33% in salariul tarifar de incadrare, sumele acordate angajatilor care desfasoara activitati in regim de telemunca. Pana acum aceasta suma era plafonata la 400 lei/luna si se putea plati proportional cu nr de zile din luna cand angajatul a lucrat in regim de telemunca. Incepand cu 01.01.2024 aceasta suma poate fi acordata in continuare doar ca va fi impozitata cu toate taxele salariale.

Se reduce suma neimpozabila pe care angajatorii o puteau plati angajatilor pentru abonamentele la salile de sport de la 400 eur/an pana la 100 eur/an. Prin urmare, daca aveati anagajati carora le acordati lunar o suma pentru abonamentul la sala de sport astfel incat pe an suma sa ajunga la maxim 400 eur, incepand de anul acesta suma maxima va fi de 100 eur pentru tot anul, o medie de 8.33 eur/luna. Mentionam faptul ca aceasta suma se poate plati si integral intr-o luna, fiind neimpozabila cu conditia sa nu depaseasca 33,33% din plafonul neimpozabil lunar (la aceasta suma se adauga in luna respectiva toate facilitatile acordate).

Se introduc in baza de calcul a contributiei de asigurari de sanatate sumele reprezentand indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, acordate in baza OUG 15/2005. Mai exact incepand cu 01.01.2024 se va retine si vira la bugetul statului CASS si pentru concediile medicale. Pana la 31.12.2023 pentru concediile medicale se retinae si platea doar CAS.

Sunt introduse in categoria veniturilor neimpozabile pentru care se aplica plafonul de 33% sumele platite de angajator pentru educatia timpurie a copiilor angajatilor. Limita maxima platita de angajator pentru un copil este de 1.500 lei/luna si poate beneficia doar un singur parinte, la un singur angajator. Pana acum aceasta facilitare a fost publicata dupa care aplicarea ei a fost amanata pana la 01.01.2024. Educatie timpurie reprezinta cresa si gradinita. Concret, părinții pot primi un sprijin pentru plata taxelor la grădiniță sau creșă chiar din partea angajatorului, dacă firma la care lucrează aceștia este plătitoare de impozit pe profit. Suma poate fi de maximum 1.500 de lei pentru fiecare copil, iar companiile își vor deduce banii din impozitul pe profit.

Pentru angajatii din domeniile crearii de programe pentru calculator, contructii, agricultura si industrie alimentara se specifica faptul ca suma de 10.000 lei pentru care se acoda facilitatile fiscale va fi fractionata la fiecare angajator unde angajatul are functia de baza conform numarului de zile lucrate. (aceasta fractionare este folosita mai ales in cazul angajatilor care in timpul lunii isi schimba locul de munca) Se pastreaza si pentru anul 2024 facilitatea pentru neincluderea in baza de calcul a taxelor salariale a sumei de 200 lei/luna, in cazul salariatilor cu contract individual de munca care au salariul minim de incadrare, iar venitul brut realizat din salarii si assimilate salariilor nu depaseste 4.000 lei/luna.

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, angajatorii au obligația de a majora salariile angajaților plătiți cu salariul minim mai mult de 24 de luni, atât pentru contractele cu norma întreagă, cât și pentru cele cu timp parțial. Perioada de 24 de luni se calculează începând cu 1 ianuarie 2022. Astfel, tuturor salariaților angajați cu salariul minim pe economie, anterior anului 2022, trebuie să li se mărească salariul de bază    începând cu 01.01.2024. Pentru salariații angajați după data de 1 ianuarie 2022 inclusiv, se vor calcula individual 24 de luni de la data angajării, urmând ca aceea să fie data de la care trebuie majorat salariul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *