In sfarsit o veste buna pentru romanii antreprenori sau pentru cei care au actiuni in societatile romane.
Este bine stiut ca o mare parte din antreprenorii romani traiesc doar de pe urma veniturilor obtinute din dividendele platite de catre societate.
Faptul ca acestia puteau, legitim, sa le obtina abia dupa ce anul fiscal se inchidea si situatiile financiare erau depuse, a constiuit un mare impediment, multi dintre acestia recurgand la tot felul de “inginerii”, de cele mai multe ori banii fiind doar scriptic in casierii si nu faptic. Aceste practici, in mare parte au decurs din faptul ca societatile mici nu isi permit sa-si remunereze cu un salariu administratorii, care sunt in cele mai multe cazuri si asociati, si atunci dividendele devenind singura sursa de venit.
Cum se va proceda? Simplu, conform Legii 530 care modifica Legea Contabilitatii 82/1991 si Legea societatilor 31/1990 societatile vor putea opta pentru distribuirea trimestriala a dividendelor in timpul exercitiului financiar, intocmind in acest sens situatii financiare interimate, urmand ca la intocmirea situatiilor financiare finale anuale sa se faca regularizarea diferentelor. Sumele ridicate de actionari vor fi considerate creante de catre societate, iar daca au fost platite dividende in exces, acestea vor fi restituite catre societate in termen de 60 de zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale.
Societatile obligate la auditarea situatiilor financiare vor proceda si la auditarea situatiilor financiare interimate.
Daca va interseaza mai multe detalii privind procedura de urmat ma puteti contacta aici.